MAKİNA EMNİYET DİREKTİFİ 2006/42/EC
Amaç
Bu Yönetmeliğin amacı; makinaların, usulüne uygun şekilde kurulduğunda, bakımı yapıldığında ve kendinden beklenen amaçlar doğrultusunda kullanıldığında, insan sağlığına ve güvenliğine ve durumuna göre evcil hayvanlara ve mallara zarar vermiyorsa piyasaya arz edilmelerini ve hizmete sunulmalarını teminen, tasarım ve imalat aşamasında uyulması gereken temel emniyet şartları ile takip edilmesi gereken uygunluk değerlendirme prosedürlerini ve uygunluk değerlendirmesi yapacak onaylanmış kuruluşların görevlendirilmesinde dikkate alınacak asgari kriterleri düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönetmelik; makinaları, değiştirilebilir teçhizatı, emniyet aksamlarını, kaldırma aksesuarlarını, zincir, halat ve kayışları, sökülebilir mekanik aktarma tertibatlarını, kısmen tamamlanmış makinaları kapsar.
(2) Bu Yönetmelik; aşağıda belirtilen makinaları ve emniyet parçalarını kapsamaz.
a) Orijinal makinaların imalâtçıları tarafından tedarik edilen ve özdeş aksamları değiştirmek üzere yedek parça olarak kullanılması amaçlanan emniyet aksamları,
b) Fuar alanlarında ve/veya eğlence parklarında kullanılan özel makinaları,
c) Özel olarak nükleer amaçlar için tasarımlanmış veya hizmete sunulmuş, arızalanma durumunda radyoaktivite yayabilecek makinaları,
ç) Ateşli silahlar dahil olmak üzere her türlü silahı,
d) Aşağıdaki ulaşım vasıtalarını:
1) 8/6/2008 tarihli ve 26900 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarım veya Orman Traktörleri, Bunların Römorkları ve Birbiriyle Değiştirilebilir Çekilen Makinaları ile Sistemleri, Aksamları, Ayrı Teknik Üniteleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (2003/37/AT) kapsamındaki riskler açısından, üzerlerine monte edilen makinalar hariç, tarım ve orman traktörleri,
2) 1/4/1999 tarihli ve 23653 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı ile İlgili Yönetmelik (98/14/AT) kapsamındaki, üzerlerine monte edilen makinalar hariç, motorlu araçlar ve bunların römorkları,
3) 23/12/2004 tarihli ve 25679 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İki veya Üç Tekerlekli Motorlu Araçların Tip Onayı Yönetmeliği (2002/24/AT) kapsamındaki, üzerlerine monte edilen makinalar hariç, taşıtları,
4) Sadece yarış amaçlı motorlu taşıtlar,
5) Üzerine monte edilen makinalar hariç, hava, su veya demir yolu ağlarındaki ulaştırma vasıtaları,
6) Denizde hareket eden tekneler ve seyyar açık deniz tertibatı ile bu tekne ve/veya tertibat üzerine monte edilmiş makinalar,
7) Askeri veya polisiye amaçlar için özel olarak tasarlanmış ve imal edilmiş makinalar,
8) Laboratuvarlarda araştırma amaçlarına yönelik olarak geçici kullanım için özel olarak tasarlanmış ve imal edilmiş makinalar,
9) Maden kuyusu asansörleri,
10) Sanatsal gösterilerde sanatçıyı taşımayı amaçlayan makinalar,
11) 30/12/2006 tarihli ve 26392 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Belirli Gerilim Sınırları Dahilinde Kullanılmak Üzere Tasarlanmış Elektrikli Teçhizat ile İlgili Yönetmelik (2006/95/AT) kapsamında yer alan; evlerde kullanılması amaçlanan ev aletleri, ses ve video cihazları, bilgi teknolojisi cihazları, tipik büro makineleri, alçak gerilim şalter ve kumanda panoları ve elektrik motorları, yüksek gerilimli elektrikli teçhizatın şalter ve kumanda düzenleri ile trafo tipleri.
Dayanak
(1) Bu Yönetmelik;
a) 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanunun 4 üncü maddesine dayanılarak,
b) Avrupa Birliğinin 2006/42/EC sayılı Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.
CE BELGESİ NEDİR VE NEDEN İHTİYACIMIZ VARDIR?
CE Belge Danışmanlığı ile elde edilecek kazanımları anlatmadan önce “CE Belgesi nedir?” sorusunu cevaplayalım:
- Avrupa Birliği'nin, teknik mevzuat uyumu çerçevesinde 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanan Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamına giren ürünlerin bu direktiflere uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini gösteren bir birlik işaretidir.
- CE markasına sahip ürünlerin Avrupa pazarında serbest dolaşım hakkı veren bir yetkilendirmedir.
- CE markası diğer bir ifadeyle ürün pasaportudur.
- CE, aslen Fransızca kökenli bir sözcük olan “Conformité Européenne” nin kısaltmasıdır. İngilizce karşılığı “European Conformity” yani " Avrupa Uygunluğu" dur.
- CE İşareti bir ürünün belirlenen; sağlık şartları, güvenlik şartları, tüketicinin korunması ve çevrenin korunması gereklerine uygun olduğunu gösteren ve üreticinin, bu gerekliliklere uyduğuna dair bir güvenin göstergesidir.
- CE İşaretini taşıyan bir ürün; insan emniyeti, can ve mal emniyeti, insan sağlığı, çevre korunması, enerji tasarrufunu ön görür.
- Üreticilerin Avrupa Birliği ülkelerinde ürünlerini satabilmeleri için CE markasına sahip olmaları gerekmektedir.
ÜRÜNÜME CE MARKASI GEREKLİ Mİ?
Avrupa Birliğinin yayınladığı direktiflere göre ürününüzün incelenmesi gerekir, bu inceleme sonucunda ürününüz hakkında yayınlanmış bir direktif varsa CE markası almanız gerekebilir.
CE markası sadece Avrupa Birliğinin yayınladığı direktifleri kapsamında olan ürünlere uygulanır. Direktif kapsamı dışında olan ürünlerde CE markasına gerek bulunmamaktadır.
KISACA CE İŞARETİ / BELGELENDİRME İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Uygulanabilir ürün direktifleri belirlenmelidir.
Bu direktifler kapsamında uygulanabilir harmonize standartlar belirlenmelidir.
Bu standartlar kapsamında ilgili test, muayene ve raporlamalar yapılmalıdır.
Bu bilgilere göre Teknik Dosya hazırlanır.
Uygunluk Beyanı hazırlanır ve imzalanır ve Teknik Dosya'ya ilave edilir.
CE İşareti talimatlara uygun şekilde ürüne yerleştirilir.
TEKNİK DOSYA NEDİR?
Tüm direktifler CE işareti taşıyan ürünlerden mutalaka teknik dosya ister. Teknik dosya her daim kuruluşta hazır bulundurulmalı ve en az 10 yıl süreyle saklanmalıdır. Talep edilmesi durumunda 3. taraflarla paylaşılmalıdır. Teknik Dosya, ürünün geçerli gerekliliklere uygunluğunu göstermek için gerekli olan tüm bilgileri içermelidir.
Teknik dosya içerisinde olması beklenen başlıklar şunlardır:
- Uygunluk Beyanı
- İmalatçı hakkında bilgiler
- Ürün hakkında bilgiler ve teknik bilgisi
- Kullanım ve bakım klavuzu
- Elektrik, Hidrolik, Pnömatik vs çizimleri (varsa)
- Teknik çizimler
- Ürün bilgi ve uyarı etiketleri
- Uygulanan yönetmelikler ve standartlar listesi
- Test raporları
- Ürüne özel risk analizi
- Üründe kullanılan ürünlere ait diğer kalite sertifikaları ve analizler.
BELGELENDİRME SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
İŞ SÜREÇ ANALİZİ
Firmanın belirlediği hedef doğrultusunda iş süreçleri analiz edilerek incelenmekte ve proje adımları planlanmaktadır.
KAPSAM BELİRLENMESİ
Firma bünyesindeki iç ve dış hususlar, yönetim sistemi ile ilgili taraflar, ilgili tarafların etkileşimi ve yönetim sisteminin kapsamı tam olarak belirlenmektedir.
DOKÜMANTASYON VE UYGULAMA
Yönetim sistemi içerisinde standardın gerektirdiği yazılı bilgilerin oluşturulmasında destek rolü oynayacak dokümanlar hazırlanmakta ve uygulama aşamasına geçilmektedir.
İYİLEŞTİRME ÖNERİLERİ
Baş denetçi sertifikasına sahip uzmanlarımız tarafından yönetim sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için iyileştirilme önerileri verilmektedir.
BELGELENDİRME DENETİMİ
Yönetim sisteminin belgelendirilmesi için denetim kuruluşunun seçilmesi konusunda öneriler firmaya sunulmakta ve belge teslimine kadar olan süreç tarafımızdan takip edilmektedir.